Deň čokolády je bezpochyby skvelý spôsob, ako si túto obľúbenú maškrtu dopriať bez výčitiek. Predstavte si, že sa dokonca v roku stretávame až s dvoma podobnými udalosťami. 7. júla oslavujeme Svetový deň čokolády a v septembri každoročne na 13-ty deň pripadá Medzinárodný deň čokolády. Viete však, že existuje viacero spôsobov, ako si môžete túto lahodnú cukrovinku vychutnať? Vybrali sme niekoľko z nich.
K septembrovému dňu čokolády patrí šálka lahodného nápoja
Práve prvé sychravé dni alebo o niečo chladnejšie večery babieho leta prinášajú skvelú možnosť, ako si vychutnať šálku horúcej čokolády. Nepochybujeme o tom, že svoj obľúbený recept máte, no vyskúšať niečo nové nikdy nie je na škodu. Pridať do horúcej čokolády mini marshmelloves, štipku škorice alebo dokonca chilli dodá nápoju nový rozmer. Čerešničkou na torte je domáca šľahačka doplnená o vanilkový alebo mätový extrakt. Napokon nie je jedno ani to, do čoho si túto lahôdku naservírujete. Úsmev na tvári vám vyčaruje originálny hrnček s potlačou a fotkami, ktorý si môžete nadizajnovať presne podľa svojich predstáv.
Čokoládový puding musíte vyskúšať. Nie však hocijaký!
Ak ste si práve pomysleli, že taká obyčajná vec, akou je čokoládový puding, predsa nie žiadnym horúcim tipom, čítajte ďalej. Čokoládový puding, o ktorom hovoríme, nie je ten klasický z prášku, ktorý si pohodlne kúpite v ktoromkoľvek obchode. Tento puding si pripravíte doma, avšak bez obáv. Nezaberie vám to viac, než desať minút. Výsledok však rozhodne stojí za to. Ako naň?
½ šálky cukru, ¼ šálky škrobu (kukuričného alebo zemiakového) a ½ čajovej lyžičky soli zmiešajte v hrnci a postupne prilievajte mlieko (budete potrebovať približne 0,5 litra). Metličkou zašľahajte 4 žĺtky a neustále miešajte, až pokým zmes nezovrie. Posledným bodom je čokoláda nalámaná na kocky. Je len na vás, či sa rozhodnete pridať kvalitnejšiu horkú, lahodnú mliečnu alebo dokonca bielu (v prípade posledných dvoch odporúčame ubrať z množstva cukru v úvode). Keď sa všetka čokoláda rozpustí, môžete pridať pár kvapiek bourbonu alebo rumu (verzia pre dospelých) a odstaviť zo sporáka. Následne puding naservírujte do misiek a vychutnajte ešte teplý alebo si ho nechajte schladiť v chladničke.
Nadýchaná ako obláčik. Čokoládová pena je závislosť
Možno ju dostať aj v instantnej verzii, podobne, ako puding a horúci nápoj. Ak si však radšej pripravíte svoju vlastnú, môžete si ju obohatiť o ďalšie obľúbené ingrediencie a zvoliť intenzitu čokoládovej chute presne podľa svojich predstáv. Všetko, čo budete potrebovať, máte zrejme doma i v tejto chvíli: horká čokoláda, maslo, vajcia a soľ. Aký je postup? Vo vodnom kúpeli si rozpustíme približne 100 g čokolády (podľa chute i viac/menej) a jednu polievkovú lyžicu masla. Následne pridáme za stáleho miešania 3 vaječné žĺtka. Posledným bodom, ktorý odporúčame do hmoty zapracovať naozaj postupne a citlivo, sú 4 vyšľahané bielka so štipkou soli. Po vychladnutí môžeme servírovať.
Oslávte deň čokolády kulinárskymi špecialitami
Vedeli ste, že čokoláda chutí výnimočne a zaujímavo aj v kombinácii s nesladkými pokrmami? Aktuálnym gastronomickým trendom sú variácie, ktoré búrajú o čokoláde akékoľvek predsudky. Možno ste už ochutnali čokoládové pukance. Alebo vynikajúce fazuľové brownies či cviklovo-čokoládovú tortu. O niečo vyšším levelom, ktorý však rozhodne stojí za skúšku, je čokoláda v kombinácii so zeleninou v rôznej úprave. Tak schválne. Vyskúšajte si pripraviť špargľu na masle a jej končeky jemne namočiť do roztopenej čokolády. Alebo ňou pofŕkajte pečený karfiol. Za veľké dobroty sa považujú olivy v čokoláde alebo sušené paradajky v čokoládovej omáčke.
Zdravá čokoládová kaša poteší nielen v deň čokolády
Už ste sa stretli s raňajkovými kašami, ktoré sa pripravujú v noci? Hoci to znie zvláštne, takzvané “overnights oats” kaše sú skvelým spôsobom, ako nutrične vyvážene, zdravo a chutne odštartovať hoc i každý deň. S miernymi obmenami si ich zaručene zamilujete aj vy. Naviac ušetríte aj množstvo času, keďže si ich stačí ráno vytiahnuť z chladničky už hotové. Do zaváraninového pohára nasypeme ¾ šálky jemných ovsených vločiek, lyžicu chia semienok, 1 a ½ šálky mlieka (klasického alebo rastlinného), lyžicu medu a poriadne premiešame. Túto fázu si pripravte ešte večer, aby kaša mohla v noci odpočívať v chladničke. Ráno pohár vytiahnite, a podľa toho, či máte radšej studené raňajky alebo teplú kašu, upravte. V studenej verzii môžete pridať obľúbené ovocie a, samozrejme, nastrúhanú vysokopercentnú čokoládu. V opačnom prípade si kašu prihrejte a postupujte podobne. Pre čokoholikov odporúčame pri zohrievaní pridať nesladené holandské kakao.
Premýšľate aj vy práve nad tým, ktorý z receptov vyskúšate ako prvý? Veríme, že ste vďaka týmto tipom nabrali bohatú inšpiráciu. Ak k nej pridáte aj špeciálne servírovanie, napríklad v podobe personalizovaného hrnčeka, úspech je zaručený.