Blížiace sa sviatky už cítiť na každom rohu. Na adventnom venci nám už horí druhá adventná sviečka, polovica adventu je za nami. Pomaly začíname naše príbytky prispôsobovať blížiacim sa vianočným sviatkom. Premýšľate, aké dekorácie zvoliť? Pozrite si naše tipy na vianočné dekorácie.
Stuha s vianočnými dekoráciami
Stuhu si pripravíte veľmi jednoducho a môžete ňou oživiť napríklad vašu parapetnú dosku alebo hrany vášho nábytku.
Budete potrebovať:
- stuha (farba, materiál je na vašom výbere, vôbec nemusí byť červená)
- vianočné ozdoby
- špagát/silikónová šnúrka
- lepidlo (sekundové)
- pripínačky/obojstranná lepiaca páska
- nožnice
Postup:
Na stuhu si pomocou sekundového lepidla alebo tavnej pištole prilepíte vianočné ozdoby. Ak použijete vianočné gule alebo iné visiace predmety použite špagát alebo silikónovú šnúrku a na stuhu ich priviažte, budú pekne visieť. Stuhu pomocou pripinačiek (môžete použiť aj obojstrannú lepiacu pásku) pripevníte na hrany vášho nábytku, parapetnú dosku alebo na stenu nad vašimi vchodovými dverami. Využitie je všestranné a len na vašej fantázii.
TIP: Stuhou môžete ozdobiť vianočný stromček rovnako aj stromčeky napríklad na vašej predzáhradke.
Netradičný vianočný stromček
Stále premýšľate nad tým, aký zvoliť vianočný stromček? Na výber máte umelý, živý alebo v kvetináči, tiež množstvo farebných prevedení, dokonca si viete kúpiť už aj ozdobený, či s imitáciou zasnežených vetvičiek. My máme pre vás tipy ako si urobiť stromček, ktorý vám ušetrí miesto v obývačke, môžete ho však použiť aj ako dekoráciu napríklad do vstupnej chodby.
Budete potrebovať:
- vytlačený vzor vianočného stromčeka
- drevené palice, môžu byť aj konáre stromu (ak máte viac času, použite farebný lak na drevo a môžete si vytvoriť farebný stromček)
- pílku na drevo
- meter
- vianočné ozdoby
- lepidlo (sekundové) / tavnú pištoľ
- dekoratívne háčiky na zavesenie predmetov
Postup:
- Narežte si drevené paličky podľa veľkosti od najmenšej (vrchnú) po najväčšiu (spodnú). Paličky si ozdobte podľa vašej fantázie, môžete ich omotať zlatou reťazou, zavesiť vysušené ovocie, pomaranče s klinčekmi, metalické balóny alebo ozdobené medovníčky.
- Na stene si namerajte a urobte ceruzkou značky pre umiestnenie háčikov, podľa veľkosti paličiek. Stenu si očistite od prachu a nečistôt a háčiky podľa návodu pripevnite na stenu.
- Drevené tyčky nasuňte do háčikov.
Pod stromček môžete poukladať ozdobene krabice znázorňujúce darčeky alebo betlehem.
TIP: Takýto stromček si môžete pripraviť z rôznych materiálov, napríklad zo silikónovej nite, špagátu, stuhy. Pozor si však musíte dávať pri výbere vianočných dekorácií, mali by byť ľahké aby špagát zo steny nepadol. Ozdoby si môžete pripraviť z papiera. Stromček na stenu pripevníte veľmi jednoducho a to pomocou lepiacej pásky.
Medovníková chalúpka
Pečenie medovníkov patrí k najstaršej tradícii Vianoc. Medovníky rozvoniavajú v každej domácnosti už dva týždne pred Štedrým dňom. Poďme si spolu pripraviť Medovníkovú chalúpku, ktorú môžete použiť ako dekoráciu na štedrovečerný stôl či ako darček pre niekoho blízkeho. Pripravili sme pre Vás tiež tipy na vianočné darčeky pre otca.
Budete potrebovať:
Robot s nadstavcom lopatka a metlička, potravinársku fóliu, valček, šablónu na domček (šablónu na domček si stiahnete tu) veľký plech, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie, pierko na potieranie, sitko, cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou, strúhadlo.
Príprava medovníkového cesta:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 60 g masla
- 2 vajcia
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 190 g medu
- 27 g perníkového korenia
- vajíčko na potretie
Cukrová poleva
- 1 bielok
- 200 g práškového cukru
- 10 ml citrónovej šťavy
Postup:
- Zmiešame všetky suroviny a vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke ideálne cez noc.
- Na druhý deň ho vyberieme z chladničky dve hodiny pred prípravou. Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na asi 5 mm hrubý plát. Cesto nezabudnite počas vaľkania otáčať, aby sa vám nelepilo. Pomocou šablóny z neho vykrojíme diely na chalúpku (podlahu, steny, strechu, komín).
- Diely dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne 10 – 15 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
- Bielky vyšľaháme s preosiatym cukrom Potom prilejeme citrónovú šťavu a krátko zašľaháme. Polevu prenesieme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou. Chalúpku vyzdobíme a počkáme kým poleva úplne stuhne.
- Na odpočinutých dieloch chalúpky, tam kde budú spoje, zbrúsime hrany pod uhlom približne 45 °. Vďaka tomu budú pri spájaní lepšie zapadať.
- Presný postup ako správne zlepiť chalúpku nájdete na tomto videu.
Zdroj obrázkov: freepik.com
Ďalšie zdroje: https://kuchynalidla.sk/