Veľká noc, jeden z najstarších a najvýznamnejších kresťanských sviatkov, je za rohom a prípravy na ňu by ste rozhodne nemali podceniť. Okrem výslužiek a darčekov pre šibačov, upratanej domácnosti a uvareného veľkonočného menu, by ste nemali podceniť ani prípravu veľkonočného stola. Poradíme vám, čo všetko by mal dokonalý veľkonočný stôl obsahovať, a tiež vám dáme tipy na veľkonočné koláčiky, ktoré by na vašom veľkonočnom stole určite nemali chýbať. Okrem toho vám poradíme overený recept na pečenie Veľkonočného barančeka. Tak poďme na to.
Veľkonočný stôl – čo by mal obsahovať
Veľkonočný stôl by mal vyzerať jarne, sviežo a zároveň by mali byť zachované tradície. Vo výzdobe veľkonočného stola by nemali chýbať rôzne halúzky z prírody, najmä bahniatka, jarné kvietky napr. narcisy alebo už celoročne dostupné tulipány. Halúzky môžete dozdobiť ručne maľovanými vyfúknutými vajíčkami, či inými veľkonočne ladenými ozdobami. Veľkonočný stôl môžete dozdobiť aj originálnymi prvkami, akými sú jednoznačne prestierania s vlastnou potlačou, podľa vašich podkladov, z vašich fotografií, obrázkov alebo nápisov. Veľkonočnú atmosféru dotvoria aj hrnčeky s vlastnou potlačou, na ktoré si môžete nechať potlačiť napr. vtipnú fotografiu z minuloročnej veľkonočnej oblievačky a šibačky.
Aké jedlo vybrať na váš veľkonočný stôl
Na veľkonočnom stole by z jedál rozhodne nemali chýbať vajíčka uvarené na tvrdo, zdravý chren, na kúsky nakrájaný tvrdý syr, údené mäsko, kvalitná domáca klobáska, domáca Vianočka, na východe Slovenska tradičná Hrudka, na západe Slovenska zase obľúbená Pečka (veľkonočná baba, veľkonočná plnka) a vo všetkých kútoch Slovenska upečený Veľkonočný baránok. Chýbať by nemala ani čerstvá zelenina a podľa chuti aj zavárané uhorky alebo cvikla. Na obsahu jedál na veľkonočnom stole by ste nemali šetriť. Na veľkonočný stôl si nezabudnite prichystať aj košík s výslužkami pre šibačov, v podobe čokoládových vajíčok, zajačikov či iných originálnych darčekov pre deti.
Aké veľkonočné koláčiky nesmú chýbať na veľkonočnom stole
Je jasné, že Veľká noc sa bez koláčikov nezaobíde. Na Veľkú noc sú veľmi obľúbené najmä zákusky, bábovka, ale aj Linecké koláčiky a Medovníčky, vykrajované s formičkami na vykrajovanie s veľkonočnými motívmi. Najobľúbenejšie sú vajíčka, zajačikovia, motýliky či kvetinky. Čoraz obľúbenejšie sú aj chutné malé Makrónky. Vďačné sú aj veľkonočné Muffiny, ktoré môžete dozdobiť jarnými farbami alebo zápichmi v tvare zajačikov a vajíčok. Inšpirovať sa však môžete aj ďalšími tipmi na veľkonočné občerstvenie v našom stále aktuálnom článku: Urobte si zdravú a chutnú Veľkú noc spolu so svojimi deťmi.
Recept na Veľkonočného barančeka
Je obvyklé, že na viaceré veľkonočné koláčiky máme recept aj z iných období v roku, napr. z Vianoc na medovníčky, či z osláv na zákusky. Veľkonočného barančeka však pečieme len raz ročne, preto sa môžete inšpirovať našim osvedčeným receptom na jeho upečenie. Budete potrebovať formu na pečenie v tvare baránka a nasledujúce ingrediencie:
- 4 vajíčka,
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 1,5 hrnčeka práškového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 balíček kypriaceho prášku,
- 5 lyžíc oleja,
- 5 lyžíc vlažnej vody,
- štipka soli,
- trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy,
- 2 hrozienka na očká, práškový cukor na posypanie a ozdobnú stužku na krk.
Postup na prípravu Veľkonočného baránka: Na prípravu cesta najskôr vymiešame samostatne žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme olej a vlažnú vodu. Následne všetko spolu vyšľaháme mixérom do peny. Polohrubú múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu pridáme do žĺtkovej peny. Do bielkov pridáme štipku soli a pomocou mixéra z nich vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne vareškou vmiešame do cesta. Všetko je potrebné spolu jemne, no zároveň precízne premiešať. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a necháme piecť v predhriatej rúre – na 180 °C v elektrickej rúre a na 160 °C v teplovzdušnej rúre, približne 45 minút. Aby sa vám pekne podaril, po upečení je potrebné nechať barančeka najskôr vo forme vychladnúť a až potom ho vyklopiť. Nakoniec nezabudnite baránkovi pritlačiť hrozienka namiesto očiek, pocukrovať ho cez sitko a na krk zaviazať mašličku zo stužky.
Pripravte si doma originálnu Veľkú noc
Originálnu Veľkú noc si môžete pripraviť aj vy. Veľká noc sa bez pochýb spája s jarou a prebúdzaním sa prírody. Ako však jar priviesť do vášho interiéru, okrem prípravy veľkonočného stola a veľkonočných koláčikov? Inšpirovať sa môžete tipmi v našom stále aktuálnom článku – Jarné osvieženie domova: Ako priniesť jarnú atmosféru do vášho interiéru? A teraz hor sa vniesť jar aj do vášho domova.