10 tipov na letné víkendové výlety | Darčekyodsrdca.sk
26.06.2024
DarčekyOdSrdca
2024-06-26 10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku      Čas čítania: 5 min.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

Leto je obdobím ako stvoreným na cestovanie. Ožívajú turistické destinácie a ponúkajú zážitky pre každého, od tých najmladších až po najstarších, vrátane štvornohých miláčikov. Pozrite sa s nami na letné destinácie na Slovensku, kde môžete stráviť víkendový výlet plný dobrodružstva, ale aj oddychu. Od horských túr, cez jazdu na bicykli až po relax pri jazere, pretože toto všetko naše krásne Slovensko ponúka. Pripravili sme tipy na výlety pre rôzne typy ľudí, vďaka čomu si každý príde na svoje.

Cestovanie po Slovensku je pre každého

Na Slovensku si každý príde na svoje, rodičia, starí rodičia, deti, študenti, ale aj domáci miláčikovia. Vášniví športovci, wellnessu chtivé dvojice, ale aj nenároční či nároční turisti. Slovensko je rôznorodá krajina, v ktorej sa nikto na potulkách nemá šancu nudiť. Z akých letných víkendových výletov po Slovensku si vybrať? Inšpirujte sa tipmi na využitie voľného času a voľných víkendov na Slovensku:

1. Turistika po slovenských horách a vrchoch

Na Slovensku sa môžeme pýšiť našimi krásnymi majestátnymi Vysokými Tatrami, kde nájdete turistické chodníčky nie len pre vysokohorskú turistiku, ale aj nenáročné trasy pre začínajúcich turistov. Navštíviť sa však oplatí aj akékoľvek iné vrchy a hory Slovenska, napríklad Nízke Tatry, Slovenský raj, Malé Karpaty, Malú Fatru, Strážovské vrchy či Vihorlatské Vrchy na východe Slovenska. Na turistiku si so sebou nezabudnite zbaliť praktický a nerozbitný plechový hrnček s vlastnou potlačou.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

2. Jazda na bicykloch či elektrobicykloch

Čoraz obľúbenejšie sú cyklo výlety po Slovensku, po cyklotrasách či iných vyznačených cyklo chodníkoch. Pre makačov sú tu bicykle, ale aj čoraz obľúbenejšie elektrobicykle, pre menej zdatných cyklistov. Medzi nenáročné a obľúbené cyklotrasy patrí napr. cyklotrasa nitrianskou nivou, cyklotrasa k malodunajským mlynom, nádherný je aj Novolesniansky okruh vo Vysokých Tatrách, ale aj okruh okolo Banskej Štiavnice. Pre aktívnejších cyklistov sú obľúbené cyklo výlety Bachledovou dolinou či na Kubínsku hoľu. Na cyklo výlet si nezabudnite obliecť a na prezlečenie zabaliť aj funkčné tričko s vlastnou potlačou.

3. Relax pri slovenských jazerách

Aj keď na Slovensku nemáme more, môžeme sa pýšiť krásnymi jazerami, pri ktorých si vieme užiť krásne predĺžené letné víkendy. Obľúbené je „slovenské more“ na východe Slovenska – Zemplínska Šírava, ale aj Liptovská Mara, Počúvadlianske jazero, Veľká Domaša, Slnečné jazerá, Zlaté piesky alebo jedinečné Kalameny či kaďa v Liptovskom Jáne. Na výlety k jazerám si nezabudnite zabaliť šiltovku s vlastnou potlačou, aby ste predišli nebezpečnému úpalu.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

4. Relax v slovenských wellnessoch

Wellness pobytov, ktoré si môžete vybrať na Slovensku je naozaj množstvo. Siahnuť môžete po overenom tipe vašich známych alebo pokojne vyskúšať niečo nové. Pozrite sa určite aj na zľavové portály, kde sa môžete taktiež inšpirovať a možno si aj výhodnejšie nejaký wellness pobyt zaobstarať. Vyhľadávané sú wellness pobyty v okolí Chopku, Terchovej, na Donovaloch, vo Vysokých Tatrách, ale aj v mestách, napríklad v kúpeľnom meste Piešťany či Bardejov. Wellness pobyt spolu s návštevou mesta môžete spojiť napríklad aj v Košiciach, v Bratislave či v Banskej Štiavnici. Cestu autom na wellness pobyt vám môže spríjemniť vôňa do auta s vlastnou potlačou.

5. Aktívny oddych v slovenských aquaparkoch

Ideálne strávený víkend s deťmi na Slovensku môže byť pokojne aj v jednom z našich aquaparkov, rozhodne je z čoho vyberať: Aquapark Tatralandia, AquaCity Poprad, Thermal Park Bešeňová, Aquapark Senec, Thermal Park Podhájska, Vadaš Thermal Resort Štúrovo, prípadné iné. Výsledný výber necháme na vás. Nezabudnite si so sebou zbaliť aj osušku s vlastnou potlačou, aby ste si ju nepomýlili s cudzou.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

6. Výlety po slovenských hradoch, zámkoch a kaštieľoch

Pre milovníkov histórie a kultúrnych pamiatok, či menších turistík, sú ideálne na výlety po Slovensku hrady, zámky a kaštiele. Vedeli ste, že na Slovensku máme až 180 hradov a zámkov? A okrem toho ešte aj ďalších 425 kaštieľov. Je teda z čoho vyberať. Medzi najobľúbenejšie jednoznačne patria: Bratislavský hrad, Bojnický zámok, zámok Halič, Ľupčiansky hrad, Čachtický hrad, Trenčiansky hrad, Zvolenský zámok, Beckovský hrad, hrad Červený kameň, Spišský hrad, hrad Strečno, Ľubovniansky hrad či Oravský hrad. Na výlety po hradoch a zámkoch sa vám zíde aj vak či taška s vlastnou potlačou, do ktorých sa vám zmestí všetko najdôležitejšie, čo potrebujete mať vždy po ruke.

7. Vyskúšajte si adrenalínové zážitky na Slovensku

Na našom rozlohou malom Slovensku nájdete aj množstvo adrenalínových zážitkov, vyskúšajte napríklad jedinečné ferraty v Slovenskom raji a vo Vysokých Tatrách, prenajmite si raft na riekach Dunajec a Poprad, absolvujte kurz skalného lezenia na Súľovských skalách, vyskúšajte si adrenalínovú jazdu na Formule F4 alebo tandemový či sólo zoskok z lietadla. Na všetky tieto aktivity sa nezabudnite pohodlne obliecť do funkčného alebo bavlneného trička s vlastnou potlačou, nezabudnite si zbaliť aj ďalšie tričko na prezlečenie, určite sa vám v lete zíde.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

8. Výlety po rozhľadniach Slovenska

Na Slovensku sú stovky malých či väčších rozhľadní, ktoré sú položené na nižších miestach, ale aj v úctyhodných nadmorských výškach s krásnymi výhľadmi. Sú takmer na každom kroku, aj neďaleko miest kde nájdete víkendové pobyty. My pre vás vyberáme tieto tipy na najkrajšie rozhľadne na Slovensku: Rozhľadňa Terchovské srdce v Terchovej, Vyhliadková veža Bojnice, Chodník korunami stromov Bachledka, Rozhľadňa Zbojská v Muránskej planine, Rozhľadňa Dubová v Rajci, Rozhľadňa Tokaj v Malej Tŕni, Vyhliadková veža Hradová v Košiciach, Rozhľadňa Soblahov „Dúbravka“, Rozhľadňa na vrchole Veľkého Lopeníku či Rozhľadňa na Kamzíku v Bratislave. Na výlet na rozhľadňu si nezabudnite zbaliť aj mikinu s vlastnou potlačou, ak by tam hore fúkalo, určite sa vám zíde.

9. Vyhliadkové lety ponad Slovensko

Slovensko z vtáčej perspektívy má svoje čaro, tak prečo si to neužiť? Okrem letu v malých lietadlách a vrtuľníkoch, môžete letieť aj vetroňom, adrenalínovejším rogalom či v romantickom balóne. Najobľúbenejšie lety na Slovensku sa usporadúvajú ponad rôzne mestá, napríklad: Bratislavu, Poprad – Tatry, Košice, Trenčín, Prešov, Svidník alebo aj ako romantický prelet ponad Vysoké Tatry pri západe slnka. Balónom môžete vyletieť z viacerých miest na Slovensku, je to tiež ideálny darček pre vašich blízkych, môže to byť napríklad z nasledujúcich miest: Košice, Spišská Nová Ves, Nitra, Piešťany, Sládkovičovo, Trnava, Trenčín či Poprad. Nezabudnite všetko zdokumentovať a z najkrajších fotografií si spravte fotoknihu plnú zážitkov alebo fotokalendár  na najbližších 12 mesiacov.

10 tipov na letné víkendové výlety po Slovensku

10. Plavby po slovenských jazerách a riekach

Aj keď Slovensko leží vo vnútrozemí, tak aj tak si do vašich plánov na víkendové výlety môžete zahrnúť aj vyhliadkové plavby po jazerách či riekach Slovenska. Obľúbené sú aj zážitkové plavby na pltiach – splav Dunajca v Pieninách, splav Váhu popod hrad Strečno alebo splav Oravy popod Oravský hrad. Plavby na lodiach sú vyhľadávané hlavne na: Dunaji, Hrone, Oravskej priehrade, Zemplínskej Šírave, Liptovskej Mare, po Baťovom kanáli, na Váhu v Trenčíne či Sĺňavská plavba v Piešťanoch. Ak zvolíte skupinový splav niektorej zo slovenských riek, nezabudnite si vytvoriť skupinové tričká s vlastnou potlačou, podľa ktorých bude hneď jasné, že k sebe ako tím patríte.

Teraz už ostáva len nájsť si voľný víkend, vybrať si niektorý z tipov na víkendový výlet po Slovensku vyššie a užiť si ho v zdraví.